anasayfa
İLETİŞİM SİTEYE KAYIT HABERLER
Makaleler
Domuz Gribi Hakkında
16 Aralık, 2009

Sevgili Öğrenciler,

Çok güncel bir konu olan Domuz Gribi konusunda bilgili olmamız gerektiğini düşünüyorum. Nedendir bilinmez ama özellikle bazı Fransız Okullarında hasta öğrenci sayısı geçen ay maksimum seviyeye ulaştı. Öte yandan benim de bir çok öğrencim bu hastalığa yakalandı ve 1-2 haftalık dinlenme-bakım periyodundan sonra sağlıklarına kavuştular.Hepsine çok geçmiş olsun diyorum.

Aşağıya bu hastalık ile ilgili tanıtıcı ve bilgilendirici bir yazıyı kopyalıyorum. Saint Joseph Lisesi internet sitesinden alınmış bu yazının hepimizin dikkate alması gereken bilgiler içerdiğini düşünüyorum.

Saygılarımla,

15 Aralık 2009

Emrah Şarlak


 

H1N1

DOMUZ GRİBİ

H1N1, A gribi virüsü ile tetiklenen ağır bir solunum yolları hastalığıdır.

Bu virüs 2009 yılında, insandan insana geçen farklı bir genetik yapıda yeniden ortaya çıkmıştır.

Bulaşıcı olma özelliği

Virüsün hastalığa dönüşmesi Virüs bulaşıcı olma özelliğinden dolayı hastalığa dönüşmektedir (bulaşıcı olma özelliği hastalığın ciddiyetiyle eş orantılıdır). Ancak bununla birlikte, hastalığa olumlu/olumsuz etki eden koşullar da göz ardı edilemez : toplumun genel sağlık durumu, temizlik kurallarına verdiği önem (alkol, tütün bağımlılığı, yetersiz beslenme), ya da hastalığın yayılmasını önleyici tedbirlerin alınıp alınmaması.

Hastalığın ölümcül olma özelliği Pek sık görülmese de, tıpkı mevsimsel grip gibi A gribi de (H1N1) üç farklı etkileşimden dolayı hastayı ölüme götürebilir :

1- Ciddi bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanan ölüm olayları. Bu duruma gelişmiş ülkelerde nadiren rastlanır çünkü antibiyotik tedavisine ulaşımda sorun yaşanmaz.

2- Viral akciğer / solunum yolları enfeksiyonu : solunum yollarında tıkanıklık, %50 - %60 vakalarda ölümle sonuçlanan solunum yetersizliği.

3- En yaygın olarak rastlanan ve hassas bünyeli kişilerde önceden yakalandıkları hastalıkların ağırlaşmasıyla meydana gelen ölüm olayları.

Belirtiler

Mevsimsel grip belirtilerinin aynılarıdır :

* kuluçka dönemi : 24 saat ile 72 saat

* 38 derece üzerinde yüksek ateş

* kas ve / veya eklem ağrıları

* aşırı halsizlik

* boğaz ve baş ağrıları

* şiddetli kuru öksürük

* burun kanaması/akıntısı

* iştahsızlık

* bazı hastalarda kusma ve ishal

Belirtiler

7 - 10 gün devam eder ancak halsizlik ve öksürük 2-3 hafta sürebiliyor. Virüsü kapan kişi, belirtilerin ortaya çıkışlarından bir gün önce virüsü bulaştırabilir ve bulaştırma süresi yaklaşık 7 gündür.

Alınması gereken önlemler

Ameliyat / sağlık maskelerinin kullanılması Ameliyat maskeleri bulaşıcı hastalığın yayılmasını engellemek için iyi bir önlemdir. Virüsün bulaştığı kişiler bu maskeleri kullanarak, öksürük, hapşırık yoluyla virüsün havada yayılmasını kısmen engellemiş olurlar. Ancak bu maskelere virüs bulaştığında hastalığın yayılmasında etkin bir güce dönüşebileceklerini de unutmamak gerekir. O nedenle, virüsle olası temaslardan ya da öksürük/hapşırıklardan hemen sonra, virüsün nemli/ıslak yüzeyden geçebileceğini göz önünde bulundurarak mümkün olabildiğince yenilerini takmayı unutmamalıdır. Dikkat edilmesi gereken bir başka konu ise maskeyi değiştirirken filtreli kısmına elinizi değmemenizdir.

Bir çok bulaşıcı hastalığın yayılmasını önlemek için geçerli önlem olan temizlik kuralları bu aşamada da önemli bir etkendir. O nedenle kuluçka dönemini bulaşıcılık dönemine dönüştürmemek için ellerimizi günde birkaç kez sabunla yıkamak, jel antiseptiklerle mikroplardan arındırmak ve bu uygulamaları özellikle virüsün bulaşma olasılığı yüksek kişilerle veya yüzeylerle bedensel temasta bulunduktan hemen sonra yerine getirilmesi önemlidir.

Aşılanma

Mevsimsel gripte olduğu gibi A gribine karşı da aşılanma yoluna gidilebilinir. Aşılanacak kişiler, virüsün bulaşma riskinin yüksek olduğu meslek gruplarına ve ölüm riski taşıyan yaş gruplarına göre belirlenirler.



<<Geri



YORUMLAR
İsminiz: *
E-posta
(Görüntülenmeyecektir)
:
Yorum: *
Lütfen kutunun yanındaki metni yazınız: *
Gönder

Calculus, T.C. M.E.B. Özel Emrah Şarlak Yabancı Dil Eğitim Kurumları adına tescillenmiş bir markadır.