anasayfa
İLETİŞİM SİTEYE KAYIT MAKALELER VE YORUMLAR HABERLER
Fransız Liselerinin Kısa Tarihçeleri

Fransız Liseleri 

Fransız okullarının İstanbul'un tarihinde derin izleri var. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ülkeyi ziyaret eden rahip ya da rahibe topluluklarınca kurulan bu okulların geçmişleri yangınlarla, taşınmalarla, siyasi tartışmalarla, dünya savaşlarının yıkımıyla hayli çalkantılı olmuş. Nihayet 1923'te Lozan Antlaşması ile bu topraklardaki geleceklerini garanti altına almışlar. Cumhuriyet'le beraber asıl yerlerini bulmuş, köklerini sağlamlaştırmış ender kurumlardan olan ve disiplinleriyle nam salan Fransız liseleri verdikleri eğitimin kalitesini ÖSS'de başarıya dönüştürerek elle tutulur hale getiriyorlar ve bu sayede şimdi tüm velilerin rüyalarını süslüyorlar.

Özel Notre Dame De Sion Fransız Lisesi
Ekim 1856'da, İstanbul'a gelen 11 rahibe tarafından Pangaltı'da kurulan Notre Dame de Sion yatılı okulu ülkemizin ilk resmi kız lisesi. Önceleri sadece Hristiyan öğrencilerin eğitim gördüğü okula zamanla Musevi ve Müslüman öğrenciler de kabul edilmiş.  Birinci Dünya Savaşı sırasında Fransız rahibeler ülkeyi terk edince bir süre kapalı kalan okul, 1919'da yeniden eğitime başlamış. Lisede 1996 yılından bu yana karma eğitim yapılıyor.
Cumhuriyet Caddesi 205, Harbiye

Özel Saint Benoît Fransız Lisesi
Resmî kuruluş yılı 1783 olsa da Saint Benoît, 1362'de Bizans mimarisinin mirası meşhur kuleli binasında Benedik rahiplerince fakir çocuklarının eğitim gördükleri bir okul olarak kurulmuş. Birinci Dünya Savaşı'nda eğitimine İstanbul Lisesi'nde devam eden okul 1919 yılında Saint Benoît Koleji olarak kapılarını tekrar eğitim ve öğretime açmış. Ayrı eğitim veren kız ve erkek bölümleri 1987 yılından bu yana birleşti.
Kemeraltı Caddesi 55/35, Karaköy

Özel Saint Joseph Fransız Lisesi
Saint Jean-Baptiste de la Salle tarafından kurulan Frerler Cemiyeti, 1841'de İzmir'de ve İstanbul'da birer okul açmış. Beyoğlu'nda konuşlanan Saint Joseph önce Moda'ya sonra tekrar Beyoğlu'na, son olarak da Kadıköy'deki şimdiki yerine taşınmış. 1987 yılına kadar erkek lisesi olan Saint Joseph, o yıl kapılarını kız öğrencilere de açarak karma oldu. 1910'da okul içinde kurulan Tabiat Bilgisi Müzesi görülmeye değer.
Dr. Esat Işık Caddesi 76-78, Kadıköy

Özel Saint Michel Fransız Lisesi
1870'deki büyük İstanbul yangınından sonra, Frerler Enstitüsü, 1886 Eylül'ünde, Beyoğlu Pera'da, Saint Michel'i açtı. Diğer Fransız okulları gibi yer konusunda gelgitler yaşayan Saint Michel, 1936'dan beri üç farklı okulun birleşimiyle Şişli'deki binasında. 1970'de kız öğrenci de kabul etmeye başlayan Saint Michel Fransız okulları arasında ilk karma lise ünvanını kazanan.
Abide-i Hürriyet Caddesi 21, Şişli

Özel Sainte Pulchérie Fransız Lisesi
Sainte Pulchérie'nin mazisi 1846 yılında Les Filles de Charité tarafından kurulan Saint Vincent de Paul isimli kız ortaokuluna dayanıyor. Taksim'de Fransız Konsolosluğu'nun yakınında, Fransız Hastanesi'nin bulunduğu binada faaliyete geçen okul yer değişikliklerinin ve Birinci Dünya Savaşı'nın yıkıcı etkisinin ardından Taksim'deki nihai yerini buldu. 1998 yılına kadar kız ortaokulu olarak hizmet veren kuruluş, o tarihten beri karma Fransız Lisesi olarak öğretime devam ediyor. 
Çukur Çeşme Sokak 7, Taksim


Galatasaray Eğitim Kurumları
Okul, 1481'de Sultan II. Beyazıd tarafından, devlete memur yetiştirmek amacıyla bugün halen Galatasaray Lisesi'nin bulunduğu yerde 'Galata Sarayı' adıyla kuruldu ve bugüne dek adını, geleneksel yapısını ve işlevini sürdüren tek eğitim kurumu olma özelliğini taşıyor. Fransızca eğitime ağırlık veren Mekteb-i Sultani -bugünkü lisenin ilk hali- 1868 yılında açıldı ve Cumhuriyet'in ilânını takiben Galatasaray Lisesi adını aldı almasına ama köklerine bağlı öğrenci ve mezunları tarafından hâlâ 'mektep' adıyla anılıyor. Kurumun Fransızca eğitim veren üniversitesi ise 1992 yılında dönemin Fransa cumhurbaşkanı François Mittérand'ın Galatasaray Lisesi'ne bizzat gelip T.C. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile birlikte hazır bulundukları, her iki ülkenin de dışişleri bakanlarının imzaladığı  protokol sonucunda kuruldu. Bu şekilde de devlet başkanlarının katılımıyla kurulan ilk ve tek yükseköğretim olma özelliğini kazandı. Galatasaray İlköğretim Okulu öğrenci adayları kura, liseninkiler OKS, üniversiteninkiler ise ÖSS sınavlarıyla belirleniyor ama üniversite kontenjanının %25'i Galatasaray Lisesi mezunlarına, %25'i ise diğer Fransız lisesi mezunlarına ayrılmış durumda.


Calculus, T.C. M.E.B. Özel Emrah Şarlak Yabancı Dil Eğitim Kurumları adına tescillenmiş bir markadır.