anasayfa
İLETİŞİM SİTEYE KAYIT HABERLER
Makaleler
Fransa'da Yüksek Eğitim
15 Kasım, 2010

 
Neden Fransa’da eğitim?..

 

1. Fransız ve yabancı öğrenciler için eşit haklar ve imkanlar
2. Devlet okullarında eğitimin ücretli olmaması
3. Eğitim süresi boyunca çalışma olanağı
4. 600’den fazla İngilizce yüksek lisans programı
5. Türkiye’deki Fransız Büyükelçiliği tarafından verilen 200’den fazla burs
6. Kira yardımı
7. Avrupa’daki en iyi MBA programları
8. Uluslararasına açık, iş dünyası ve araştırmaya dönük eğitim sistemi
9. Avrupa’daki en eski üniversiteler
10. Fransız üniversiteleri tarafından verilen diplomaların YÖK tarafindan tanınması
11. Türkiye’de 500 Fransız şirketinin bulunması.
 

- Şu anda Fransa’da yüksek eğitim programları için bütün Avrupa’da geçerli olan LMD (Lisans-Master-Doktora) sistemi uygulanmaktadır. Eski sistemden yeni sisteme geçişin temel nedeni Avrupa’ da yüksek öğrenimi daha çekici kılmak ve öğrencilerin dolaşımını kolaylaştırmaktır.

- Bu sisteme katılan her öğrencinin eğitimi boyunca aldığı krediler ECTS (Eurepean Credit Transfer System)Avrupa Kredi Sistemi ile ülke ve üniversite farkı gözetmeksizin geçerli olacaktır.
 

Erasmus programı ile öğrenci başka bir ülkede 1 veya 2 sömestir okuyabilir.
 

Farklı ülkelerde 2 veya 3 üniversitenin desteklediği ortak master programları sunulmaktadır.
 

LMD

 

- Lisans eğitimi:
  3 yıldır = 6 sömestir ve 180 kredi ile mezun olunur.
 

- Master programı:
 

2 yıl = 4 sömestir ve 120 kredi ile mezun olunur. İlk yılı genel bir eğitim, ikinci yılı daha çok uzmanlığa yöneliktir. Profesyonel Master ve Araştırma Master olarak ikiye ayrılır.
Profesyonel master, profesyonel hayata hazırlananlara yöneliktir. 6 ay ders 4 ay staj şeklindedir. Araştırma masteri ise akademik kariyer düşünen öğrencilere yöneliktir. Tezli bir programdır. Türk öğrenciler, Türkiye’de lisans okuyup Fransa’ya mastere giderlerse Master 2’den yani ikinci yıldan başlarlar. Çünkü Fransa’da 3 yıl olan lisans eğitimi Türkiye’de 4 yıldır . Bu sayede Türkiye’de Master 1 eğitimi almış kabul edilen öğrenciler Fransa’da master için 1 yıl okuma avantajı yakalamış olurlar. Doktora programı 3 veya 4 yıllık araştırma üzerinedir. Araştırma masteri yapmış olmak ve 180 kredi almak gerekir.
 

İstatistik bilgiler

 

Fransa’daki öğrenci sayısı 2,2 milyonun üstündedir.
 

Fransa’daki yabancı öğrenci sayısı 260 000’dir ve bu sayı toplam öğrenci sayısının %12’sidir.
 

Fransa’da yüksek öğrenimine devam eden Türk öğrenci sayısı 2131’dir. (Lisans düzeyi:1196, Yüksek lisans düzeyi :614, Doktora düzeyi:321).
 

Bu öğrencilerin bölümlere göre dağılımı şöyledir :
 

%26 edebiyat, sosyal bilimler ve sanat, %19 hukuk ve siyaset bilimi, %21ekonomi, %17 mühendislik, % 8 yabancı diller…
 

Türk öğrencilerin şehirlere göre dağılımı ise şöyledir:
 

% 42 Paris bölgesi, 15% Strasbourg, 5% Grenoble, % 4 Lyon, % 4 Montpellier, …
 

Fransa’da 3 farklı eğitim kurumu bulunmaktadır.

 

1. ÜNİVERSİTELER   Fransa’da 85 üniversite bulunmaktadır.
 

Üniversitelerde tüm alanlarda eğitim verilir.
 

Üniversitelere, 70.000’i doktora programlarında araştırma yapan öğrenciler olmak üzere toplam 1,4 milyon öğrenci kayıtlıdır.
 

Üniversitenin ilk yılına yapılacak kayıtlar, bakalorya ya da bakaloryaya denk diploması olan öğrencilere açıktır.
 

Üniversiteler ulusal diplomalar (Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) ve sertifika verir.
 

Üniversite bölümlerinin bazıları profesyonel mesleğe yönelik eğitim verir (özellikle DUT, Mesleki uzmanlık Lisansı, Mesleki uzmanlık Yüksek Lisansı, öğretmenlik eğitimleri…)
 

- 2. «GRANDES ECOLES» (Yüksek Enstitüler, mühendislik, ticaret, işletme okulları)
 

Grandes écoles”ler mühendislik okulları, “écoles normales supérieures (ENS)” (Fransa’daki seçkin yüksek öğrenim kurumları), siyasi bilimler enstitüleri (IEP), ticaret ve işletme okulları, veterinerlik okulları ve çeşitli alanlarda uzmanlık eğitimi veren diğer birçok özel ve devlet kurumundan oluşur.
 

Bu okullara kabuller, liselerde düzenlenen 2 yıllık bilimsel hazırlık sınıflarından sonra yapılan çok seçici bir sınav sonucuna göre ya da üstün başarılı öğrenciler için dosya üzerinden gerçekleşmektedir. Veya öğrenciler, lise sonrasında kendi içinde hazırlık sınıfı olan okullara doğrudan 5 yıllık bir eğitim için dosya üzerinden kabul edilebilirler.
 

Bu okulların büyük bir çoğunluğu Yüksek Lisans derecesini vermektedir (örn. Mühendislik yüksek lisansı, İşletme yüksek lisansı).
 

Öğrenim ücretli olabilir.
 

“Grandes écoles”lerde 285.000 öğrenci eğitim görmektedir.
 

!! ÖNEMLİ: Fransa’daki üniversitelerde Mühendislik diploması verilmez. Bu diploma Mühendislik okulları tarafından verilir.
 

  • Mühendislik okullarına kabul almanın 3 yolu vardır:
     

1. Türkiyede liseyi bitirip Fransa’da bir lisede 2 sene bilimsel hazırlık okuyup mühendislik okulu sınavına başvurmak.
 

2. Fransada bir üniversitede temel bilimler dallarından birine başlayıp (örneğin Fizik, Kimya, Biyoloji) 2 yıl okuduktan sonra mühendislik okulu sınavlarına başvurmak. Sınavda başarılı olunursa mühendislik okuluna başlamak, olunamazsa üniversitede okunan bölüme devam etmek. (Üniversitede temel bilimler okuyup çok yüksek bir ortalamayla mühendislik okullarına dosya ile de başvuru yapılabilir fakat bu çok zor bir başvuru şeklidir.)
 

3. Meslek Yüksek Okullarında 2 sene mesleğe yönelik bir eğitim aldıktan sonra mühendislik okullarına başvurmak.
 

  • Ticaret ve İşletme okulları :
    Hem sınavla öğrenci alır hem de paralıdır. 2 yıl ekonomi veya sosyal ağırlıklı bir hazırlık programında veya üniversitede bir bölümde okuyup ticaret ve işletme okullarının sınavları denenebilir. Başarılı olunursa 3 yıl daha okunup Grande Ecole diploması alınır.
     

İşletme ve ticaret bölümlerini üniversitelerde de bulmak mümkündür. Üniversitelerde verilen işletme eğitimi “Grandes Ecoles”e göre daha teoriktir, “Grandes Ecoles” öğrenciyi daha çok profesyonel hayata hazırlar.
 

- 3) ÖZEL OKUL VE ENSTİTÜLER (sanat, mimarlık, sağlık vs.)
  Üniversiteler ve “grandes écoles”ler dışında, 3000’den fazla devlet ya da özel eğitim kurumunda belirli sektörlere yönelik eğitim programları mevcuttur. :
 

Tıp dışı sağlık sektörü, görsel işitsel sektör, iletişim, gazetecilik, sosyal hizmet meslekleri, moda, tasarım, turizm, aşçılık, tarım, ziraat alanında uzmanlaşmış okul ya da enstitüler…
Bu kurumlar devlet diploması ya da kuruma ait diploma veya sertifika verirler.
 

Eğitim süresi 2 ila 5 yıl arasındadır.
 

Bu okullara kabuller sınavla ya da dosya üzerinden yapılır .
 

  • Mimarlık bölümü:
     

Üniversitelerde bulunmaz. Mimarlık okulları da dosya ile kabul alır, 3 sene lisans ve 2 sene master programı halindedir. Toplam 5 sene okuduktan sonra devlet mimarlık diploması alınabilir, 3 yıllık lisans okumak bunun için yeterli değildir. Kendi adına imza yetkisi almak ve büro açmak için 6 yıl okumak gerekir.
 

  • Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık :
      Üniversitelerde bulunur ve dosya ile başvuru alırlar. Bu iki bölümün ilk senesi ortak okunur ve sene sonunda sınav yapılır. İstatistiklere göre, ilk seneyi okuyan öğrencilerin %20si ikinci seneye devam edebilmektedir. Sınıf tekrarı yapma hakkı bir seferdir. İkinci sefer sınıf tekrarı yapma durumunda kalan öğrenciler üniversitelerin biyoloji bölümlerine yönlendirilir.
     

BAŞVURULAR:

 
- Sanat okullarına başvurularda lisenin veya campusfrance yetkililerinin bir katkısı olamamaktadır. Fransa’daki sanat okulları, öğrencilerin kendileri ile direk iletişime geçmelerini ve başvurularını bu şekilde iletmelerini istemektedir. (Sanat okullarındaki bazı bölümler ile ilgili iletişim bilgilerini sayfanin altindaki linklerde bulabilirsiniz.)
 

Üniversitelere, http://www.turquie.campusfrance.org/ sitesi üzerinden Ocak ayında başvuru yapılır. (kesin başvuru tarihi okul tarafında öğrencilere duyurulur ve bir başvuru klavuzu dağıtılır.)

- Fransa’da öğrencinin tek bir bölüm ve 3 üniversite tercih etme hakkı vardır.
 

- Campus France’ın internet sitesi Türkçe ve Fransızca olmak üzere 2 dilde görüntülenebilmektedir.
 

!! ÖNEMLİ: Fransa’ya öğrenim amacıyla giderken ihtiyaç duyulan gerekli bilgilere, campusfrance sitesindeki Geniş Kapsamlı Katalog’dan ulaşılabilir. 2006’da oluşturulan Campus France’ın Geniş Kapsamlı Eğitim Kataloğu bütün Fransız yüksek öğrenim programlarına ulaşmayı sağlayan bir arama motorudur. Düzenli olarak güncellenen Geniş Kapsamlı Katalog’da 33 000’den fazla eğitim programı yer alır. Bu katalog yardımıyla öğrenci eğitim programlarına ilişkin seçeneklere ve detaylı bilgiye ulaşır ve motivasyon mektubunu yazarken bu bilgilerden faydalanır.
 

Gelen taleplere daha iyi cevap verebilmek icin bugün 53 ülkede ilgili ülkeye özel Campus France internet sitesi bulunmaktadır.
 

Her yıl siteyi 1 milyondan fazla kişi ziyaret etmektedir.
 

http://www.turquie.campusfrance.org/ üzerinden yapılan başvurular sırasında doldurulacak 5 bölüm vardır:
 

1. Eğitim geçmişi: öğrencinin Lise 2, Lise 3. sınıf notlarının tümü ve Lise 4. sınıf ilk dönem notları (çünkü başvurular ilk dönemin sonunda yapılmaktadır)
 

2. Dil soruları: öğrencinin bildiği yabancı diller, düzeyleri, ne zamandır bu dilleri bildikleri vb. sorular. (Zorunlu değildir fakat alınmış DELF sınavları varsa, burada belirtilebilir)
 

3. Motivasyon mektubu: Kendini tanıtma, Özgeçmiş, Eğitim projesi, Mesleki proje, Genel motivasyon. (Neden Fransa’da okumak istiyorum, geleceğim için planlarım neler vb.)
 

4. Onay sayfası
 

5. Başvurularım: Arama motoruna öğrenci seçtiği tek bölümü girip o bölümün bulunduğu üniversiteler listesinden 3 üniversite tercihini seçer ve bunları tercih sırasına göre dizer.
 

- Neticeler Nisan-Mayıs-Haziran aylarında öğrencilere ulaşır. Bu sonuç bir önkabuldür. Üniversite, kabul belgesinde kesin kayıt için tarih bildirir ve öğrenciden lise diplomasının orijinalini ve ÖSSde aynı veya yakın bir bölümü kazandığına dair belgeyi kesin kayıda giderken yanında götürmesini ister. ÖSSde aynı bölüm herhangi bir üniversitede kazanılabilir.
 

- Campusfrance üyesi olmayan üniversitelere başvurmak isteyen öğrenciler, yine bu siteden o üniversitelere başvurur fakat ayrıca dosya hazırlayıp postalamak zorundadırlar. Yanıtları da yine postayla geleceği için uzun sürebilir. Önerilen, campusfrance üyesi üniversitelerden seçim yapmaktır.
 

- Fransa’da her şehirde üniversite vardır ve neredeyse her üniversitede her bölüm vardır. Üniversiteler arasında eğitim kalitesi açısından bir fark yoktur. Öğrenci tercihlerinde üniversite değil şehir seçmektedir.

- Üniversiteler özerktir, herbiri kendi başvurularını değerlendirir ve başvuru yoğunluğuna göre yabancı öğrenci kontenjanı dolana kadar öğrenci kabul eder.
 

- Başvurular değerlendirilirken en çok not ortalamalarına ve motivasyon mektuplarına önem verilir.
 

- Üniversitelerin kabul-red dengesini önceki yıllar baz alınarak tahmin etmek mümkün değildir. Taban puan veya not ortalaması gibi bir kriterleri yoktur.
 

Öğrenci Bütçesi:

 

Fransa Avrupa ülkeleri arasında ekonomik olarak en uygun olanlardan biridir, bu da öğrencilerin yaşam koşullarını kolaylaştırır:
 

Kayıt ücretleri:

 

- Üniversite: 130 ila 350 Euro arası
 

- « Grandes Écoles », Uzmanlık okulları ve Enstitüler 300 ila 20 000 Euro arasında
 

Sağlık Güvencesi:

 

- Öğrenci sağlık sigortası: Yıllık 180 Euro
 

- Ek hastalık sigortası: Yıllık 150 ila 550 Euro arası
 

- Mali mesuliyet sigortası
 

- Konut sigortası
 

Günlük harcamalar;

 

- Konut: 200 ila 750 Euro arası (Bütün öğrenciler konut yardımından yararlanabilir)
 

- Beslenme: Aylık 150 ila 250 Euro arası
 

- Ulaşım: Aylık 50 ila 130 Euro arası  

!!! Önemli hatırlatma !!!
Bu giderlerin Paris için daha yüksek olacağı unutulmamalıdır. Paris diğer şehirlere göre öğrenci için yaşaması zor bir şehirdir.
Fransa’da yabancı öğrencilerin devlet yurdunda kalma imkanı yoktur. Öğrencilerin bir kısmı özel yurtlarda kalmakta, büyük çoğunluğu da ev tutmaktadır.
Lisans öğrencileri için burs imkanı bulunmamaktadır, burslar master ve doktora öğrencilerine verilir.
 

  Türkiye’de bilgi alabileceğiniz adresler:
 

Fransız Kültür Merkezleri : Ankara, Izmir, Istanbul
 

Tel. 212 393 81 11 – dahili 115 ve 114
 

Mail: serpil.gun@ifturquie.org
 

http://www.turquie.campusfrance.org
 

  Faydalı linkler
  Campus France Ajansı: http://www.campusfrance.org
 

Fransa Dış İşleri Bakanlığı : http://www.diplomatie.gouv.fr
 

(Fransa’ya gelmek için yapılması gerekenler, konsoloslukların, büyükelçiliklerin adresleri, burslar hakkında bilgiler)
 

Fransa Milli Eğitim Bakanlığı: http://www.education.gouv.fr
 

(Fransız eğitim sistemi ve okullar hakkında bilgiler)
 

Fransız Kültür Bakanlığı: http://www.culture.gouv.fr
 

(Mimarlık ve sanat okulları)
 

CNOUS: http://www.cnous.fr(konaklama ve öğrencilik hayatı ile ilgili tüm bilgiler)
 

Egide: http://www.egide.asso.fr (burslar ve değişim programları)
Yükseköğretim: http://www.infomobil.org/fr/content...
 

Avrupa Birliği: http://www.europa.eu.int (Avrupa’daki üniversite programları hakkında bilgiler)
 

Mühendislik ve İşletme okulları bilgi merkezi: http://www.cefi.org
Eğitim ve meslekler hakkında bilgilendirme ve yönlendirme portalı:
http://www.etudiant.gouv.fr
 

Eğitim ve meslekler hakkında bilgilendirme ve yönlendirme sitesi: http://www.letudiant.fr
 

(Eğitim, meslekler,fuarlar, iş ve staj olanakları, vs hakkında bilgiler)
 

Eğitim ve meslekler hakkında milli bilgi ofisi:http://www.onisep.fr
 

(Fransa’daki tüm eğitimler ve meslekler hakkında bilgiler)
 

Bilgi ve belge merkezi sitesi:http://www.cidj.asso.fr(Gençlere yönelik her konuda bilgi)
 

  “Grandes Ecoles”ler hakkında bilgi: http://www.cge.asso.fr/cadre_ecole.html
 

Bilimsel Hazırlık Sınıflarına kayıt sitesi: http://www.admission-postbac.org/
 

 

Not: Bu yazı Saint Benoit Lisesi Sitesi'nden Alınmıştır.



<<Geri



YORUMLAR
İsminiz: *
E-posta
(Görüntülenmeyecektir)
:
Yorum: *
Lütfen kutunun yanındaki metni yazınız: *
Gönder

Calculus, T.C. M.E.B. Özel Emrah Şarlak Yabancı Dil Eğitim Kurumları adına tescillenmiş bir markadır.