anasayfa
İLETİŞİM SİTEYE KAYIT HABERLER
Makaleler
Saint Joseph'de Yeni Sınav Sistemi
15 Aralık, 2009

2009-2010 Eğitim yılı itibariyle Saint Joseph'de sınavlar artık belirli tarih aralıklarında tüm öğrencilere aynı anda uygulanıyor. 5 gün süren bu sınav maratonunda öğrenciler günde 3 sınava giriyorlar. Aslında bu sınav sistemi dışarıdan bakıldığında göze hoş geliyor. Tıpkı üniversitelerdeki gibi vize haftaları, final haftaları tarzında orta öğretimde de öğrencilerin aynı uygulamaya tabi tutulması teoride güzel bir olay. Fakat gelin görün ki pratikde benim gözlemlediğim bu yeni sistemin öğrenciye faydadan çok zarar getirdiğidir.Açık söylemek gerekirse 15-18 yaş aralığındaki gençlerin bu kadar ağır bir sınav temposuna adapte olup başarılı olmaları çok zor bir olay.

3 Aydan beri uygulanan bu sınav sistemi motivasyonu en yüksek öğrencilerde dahi negatif etki yaratmıştır. Üniversitelerde bile öğrenciye günde 3 sınav tatbik edilmezken ortaöğretimde 5 gün boyunca günde 3 sınav birden geçirmek ve hepsinden başarılı olabilmek her baba yiğidin harcı değildir. Günü gününe çalışan öğrenciler dahi bu sistemde başarısız olmaya mahkümdurlar. Bu sistem öğrencileri daha çok strese sokup moral motivasyonlarını daha da düşürmekten başka bir işe yaramaz.Bunun böyle olduğu öğrencilerin düşen not ortalamalarından da belli olmaktadır zaten. Öte yandan bu sistem öğrencileri daha çok kopya çekmeye teşvik eden bir sistemdir.Eğer tarih,coğrafya gibi ezber ağırlıklı sözel dersleri aynı güne koyarsanız elbetteki öğrenci son gece ders çalışırken 2 dersten birini feda edip birine çalışma anlamında yüklenecek ve öteki ders için de kopya çekmeye yönelecektir. Bu sistemin asıl en büyük tehlikesi budur kanımca.

Bu yeni sistemin uygulanmasına karar veren sayın Saint Joseph yönetiminin bu kararlarını tekrardan gözden geçirmelerini; eğer bu sistemin uygulanmasına devam kararı verilecekse de en azından sınav dönemlerinde uygulanacak günlük sınav sayısı hususunda daha makul bir rakam belirlemelerini temenni ediyorum.

Saygılarımla,

15 Aralık 2009

Emrah Şarlak



<<Geri



YORUMLAR
İsminiz: *
E-posta
(Görüntülenmeyecektir)
:
Yorum: *
Lütfen kutunun yanındaki metni yazınız: *
Gönder

Calculus, T.C. M.E.B. Özel Emrah Şarlak Yabancı Dil Eğitim Kurumları adına tescillenmiş bir markadır.